Hej!
Sitter hemma och jobbar idag, går igenom pappersarbete och städar och pysslar. Ringde precis till vår motsvarighet till försäkringskassan och ställde lite frågor om min kommande föräldrapenning. Det funkar ju lite annorlunda här än i Sverige om man säger så :-P Såhär ser det ut för er som är intresserade:
Här får bara mamman pengar och pappan har bara rätt till 1 eller 2 veckors (obetald) ledighet när bebisen föds. Anders får bara 1 vecka då han jobbat mindre än 12 månader på samma företag när bebisen är beräknad. Min föräldrapenning är lika mycket som jag fått i lön på mitt jobb och eftersom jag bara jobbar deltid på caféet så blir det ca 6200 sek i månaden. Och det är inte 1,5 år som i Sverige som gäller utan det är 4,5 månad. Sen får man antingen leva på enbart pappans lön eller lämna in barnet på dagis och börja jobba. Dagis kostar runt 7400 sek i månaden så de flesta har inte råd med dagis tyvärr. Att jag ens kommer få föräldrapenning beror på att jag kommer ha jobbat mer än 6 månader på samma jobb innan bebisen föds, hade jag varit arbetslös eller jobbat i bara 5 månader så hade jag inte fått någon föräldrapenning alls. Förstår inte hur det kan vara möjligt. Men som tur är har jag även rätt att fortsätta driva mitt företag då jag lever på föräldrapenning, toppen!
MEN hade vi inte fått uppehållstillstånd så hade jag ju inte fått ett korvöre så det känns bra i alla fall att får något :-) Skriver absolut inte för att klaga utan mer för att det kan vara intressant att höra hur olika det är i olika länder! Vi har ju som sagt valt att bo utomlands och får en massa andra fördelar med det, som bättre möjlighet att driva företag och ett varmare klimat <3